!
rankkasateet aiheuttivat vahinkoja taloyhtiöille
 

Väärät säätiedot johtivat väärään päätökseen

Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 10

Pari vuotta sitten Tampereen alueella oli kovia rankkasateita. Useat taloyhtiöt kärsivät sateen aiheuttamista vahingoista. Osa vahingoista oli isompia, osa pienempiä. Erään asiakkaamme hoitamille taloyhtiöille osui kohdalle useampi vahinko. Isännöitsijät ilmoittivat vahingoista erikseen ja päätökset riippuivat vakuutusyhtiöstä ja jopa käsittelijästä.

Taloyhtiöiden ottamien vakuutusten vakuutusehdoissa oli määriteltynä, että vakuutus korvaa rankkasateen aiheuttaman vahingon. Rankkasateella tarkoitettiin tässä tapauksessa poikkeuksellisen voimakasta paikallista sadetta. Korvattavia vahinkoja olivat tällöin rankkasateen aiheuttama veden tunkeutuminen rakennukseen maan alla ulkoseinien läpi, pohjaviemärin kautta tai maan pinnalla tulvien. Korvattavuus edellytti, että sadevesiviemärit, vesieristykset ja kallistukset on tehty rakennusmääräysten mukaisesti, eivätkä ne ehdi johtaa vettä pois normaalilla tavalla. Poikkeuksellisena vakuutusehdoissa pidettiin sadetta, jossa tunnin aikana sataa yli 30 mm tunnissa tai vuorokaudessa yli 75 mm.

Sääpalvelun tietoihin ei voinut luottaa

Ensimmäiset päätökset erään vakuutusyhtiön osalta olivat kielteiset. Ne perusteltiin sillä, että vakuutusyhtiö kysyy säätietoja sääpalvelusta ja sieltä saatujen tietojen mukaan Tampereen alueella ei ollut mitään poikkeavaa rankkasadetta (yli 30 mm tunnissa). Korvauksia ei siis maksettu.

Lähetin päätöksen isännöitsijälle ja kerroin, että näillä tiedoilla korvauspäätös on vakuutusehtojen mukainen. Samalla opastin häntä tarkistamaan tarkemmat sademäärät Ilmatieteenlaitokselta.

Tarkka tieto satelliittikuvista

Koska mittauspisteitä on Tampereella harvakseen, ne eivät pysty välttämättä rekisteröimään kovia paikallisia sateita. Jos sademääriä kysyy Ilmatieteenlaitokselta, he tutkivat lähimmän mittauspisteen rekisteröinnit. Näin vastauksena voi olla virheellisesti liian pieni sademäärä.

Kokemuksesta tiesin, että Ilmatieteenlaitokselta voi kuitenkin tilata satelliittikuvat, joista näkee paikalliset sademäärät kartalla osoitekohtaisesti. Tämä on maksullista palvelua ja Ilmatieteenlaitos tekee työn tilauksesta tuntityönä.

Isännöitsijä otti asian puheeksi toimistolla kollegoidensa kanssa ja yhdessä he päättivät tilata satelliittikuvat sekä kerätä yhteen listaan kaikki ne taloyhtiöt, joille tämä rankkasade aiheutti vahinkoja. Listaan kertyi kymmenen taloyhtiötä.

Kielteiset päätökset muuttuivat myönteisiksi

Sademäärät eri taloyhtiöiden kohdalla ylittivät kuin ylittivätkin vakuutusehdoissa määritellyt rajat. Kolmen taloyhtiön kohdalla ne olivat peräti 52 mm/h ja muilla keskimäärin n. 35 mm/h.

Tein vakuutusyhtiöön uudelleenkäsittelypyynnöt, joiden ansiosta kielteiset korvauspäätökset muutettiin myönteisiksi. Mielenkiintoista oli myös se, että erään taloyhtiön kohdalla sade oli satelliittikuvien mukaan 24 mm tunnissa, eli ehtojen sademäärä ei ylittynyt. Ilmatieteenlaitoksen lausuntoon oli kuitenkin kirjoitettu, että vaikka 30 mm ei ylittynyt, ylitti sade kuitenkin lyhyempien jaksojen (kuin tunnin sateen) 30 vuoden toistuvuusrajan. Vakuutusyhtiö hyväksyi tämän ja muutti korvattavuuden myönteiseksi myös tämän taloyhtiön kohdalla.

Yksittäiset taloyhtiöiden saamat korvaukset olivat jopa 80 000 euroa. Ilmatieteenlaitos veloitti kuvista ja lausunnosta noin 400 euroa (+alv). Työaikaa kului 3 tuntia.

Tämän rankkasateen johdosta työ todellakin kannatti tilata. Tällaisissa tapauksissa myös Ilmatieteen laitoksen laskun saattaa saada korvattavaksi vakuutuksesta selvityskuluna vakuutusyhtiöstä ja tapauksesta riippuen.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

(*pakollinen kenttä)

 


Howden Finland on kiinteistöjen ja yritysten vakuuttamiseen ja vahinkoihin erikoistunut vakuutusmeklari, joka edistää ja valvoo etujasi vakuutusasioissa.

Vääntö vesieristeestä pitkitti korvauspäätöstä

Vahinkotarinat

Vääntö vesieristeestä pitkitti korvauspäätöstä

Asukas havaitsi rivitalokotinsa vesimittarin tiputelleen vettä eteisen lattialle. Paikalle hälytettiin putkimies, joka korjasi mittarin ja vuoto saatiin loppumaan. Samalla kuitenkin huomattiin, että viereisen kaapin alaosa ja [...]

Lue lisää
Huolimattomat aamurutiinit aiheuttivat tulipalon

Vahinkotarinat

Huolimattomat aamurutiinit aiheuttivat tulipalon

Oli tavallinen maanantaiaamu. Perheen äiti keitti puuroa ennen töihin lähtöään. Tavalliseen tapaansa hän jätti kattilan liedelle ja lieden ykkösasentoon, jotta puuro pysyisi lämpimänä lapsille. Lapset [...]

Lue lisää
Kannattaako laajempi all risk -vakuutus?

Vahinkotarinat

Kannattaako laajempi all risk -vakuutus?

Taloyhtiö on paikka, jossa ihmiset asuvat ja elävät. Näin ollen siellä sattuu luonnollisesti myös kaikenlaista yllättävää ja odottamatonta. Se kuuluu elämään, mutta tämän vuoksi on [...]

Lue lisää
Eläimellistä menoa

Vahinkotarinat

Eläimellistä menoa

Eläimet ovat kekseliäitä otuksia. Toisinaan kotieläinten tai villieläinten päähänpistoista seuraa myös sangen erikoisia vahinkoja. Tämänkertaisten tapausten ratkomiseen ei liittynyt sen kummempia kiemuroita, mutta varsin vekkuleina [...]

Lue lisää
Tarkkana erikoisalojen termistön kanssa

Vahinkotarinat

Tarkkana erikoisalojen termistön kanssa

Hissit sisältävät paljon tekniikkaa, joka usein myös rikkoutuu kalliisti. Näin kävi myös tämänkertaisen tarinan taloyhtiössä, jonka hissin käyttöjärjestelmä oli äkillisesti rikkoutunut. Hissin korjaus sujui mutkattomasti: [...]

Lue lisää
Asuinkelvottomaksi tuhottua asuntoa ei katsottu vahingonteoksi

Vahinkotarinat

Asuinkelvottomaksi tuhottua asuntoa ei katsottu vahingonteoksi

Eräänä marraskuisena iltana nuorehkon kerrostaloasukkaan mieli oli yhtä synkkä kuin kaupungin ylle pysähtynyt tummanpuhuva sadepilvi. Tiedostamattoman raivon valtaamana nuorimies alkoi riehua vuokrayksiössään. Hän poltti huoneiston [...]

Lue lisää