!
Vääntö vesieristeestä pitkitti korvauspäätöstä
 

Vääntö vesieristeestä pitkitti korvauspäätöstä

Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 9

Asukas havaitsi rivitalokotinsa vesimittarin tiputelleen vettä eteisen lattialle. Paikalle hälytettiin putkimies, joka korjasi mittarin ja vuoto saatiin loppumaan. Samalla kuitenkin huomattiin, että viereisen kaapin alaosa ja laminaatti olivat turvonneet. Se viittasi ikävästi siihen, että pienen vuodon sijaan vettä olikin lorotellut rikkoutuneesta mittarista jo hyvän aikaa.

Vakuutusyhtiö kutsui paikalle kartoittajan, jonka tekemässä raportissa todettiin, että seinät ja lattiat olivat kastuneet eteisen lisäksi tuulikaapista sekä viereisestä kylpyhuoneesta. Kylpyhuoneen pienehkö kastunut alue päätettiin kuivata eteisestä käsin avaamalla kylpyhuoneen seinää.

Tähän asti vahingon käsittely eteni normaalisti. Vakuutusyhtiö ilmoitti korvaavansa vahingon ehtojen mukaisesti vahinkoa edeltävään tasoon.

Asiat kuitenkin mutkistuivat, kun ilmeni uusia ongelmia.

Vesieristeen ikä vaikutti korjaukseen

Kuivauksen yhteydessä kävi ilmi, ettei kylpyhuoneen kuivatus onnistukaan eteisen puolelta rikkomatta vesieristeitä. Kylpyhuone oli siis sittenkin purettava ja kuivattava.

Kuten usein remonttien kohdalla, yksi asia johti toiseen. Rakennus oli yli kymmenen vuotta vanha ja vesieriste ylsi kylpyhuoneesta saunaan. Koska sen ikäisiä vesieristeitä ei materiaalinvalmistajan ohjeiden mukaan pystynyt osakorjaamaan, tarkoitti se sitä, että myös sauna piti samalla purkaa.

Tässä kohtaa asiakas sai ikäviä uutisia: vakuutusyhtiö ei korvaisi saunan osuutta. Sen näkemyksen mukaan ainoastaan ne tilat, joita vesimittarin vuoto oli kastellut, olisivat korvauksen piirissä.

Vakuutuslautakunnan aiempi korvaussuositus oli kiinteistönomistajan puolella

Vakuutuslautakunta oli tapauksessa VKL 296/16 ottanut kantaa vesieristeen yhtenäisen alueen korvattavuuteen. Asuntojen märkätilojen korjauskortin, RT 84-11093, kohta 6.2 mukaan vain alle 10 vuotta vanha vedeneristys voidaan uusia osakorjauksena. Tapauksessa Vakuutuslautakunta oli RT-kortin pohjalta todennut, että vesieriste tulee korvata koko alueelta.

Tein tapauksesta uudelleenkäsittelypyynnön, sillä edellä mainitussa Vakuutuslautakunnan tapauksessa oli mielestäni hyvin paljon samaa kuin tässä vahingossa. Tässäkin tapauksessa talo oli sen ikäinen, että vesieriste oli nykymääräysten mukainen, mutta sitä ei pystytty korjaamaan osakorjauksena. Mielestäni vakuutusyhtiön olisi siis tullut korvata korjaus myös saunan osalta.

Vakuutusyhtiö pysyi kuitenkin kannassaan kuin maljakotilo, eikä muuttanut korvauspäätöstään. Se perusteli kantaansa muun muassa sillä, ettei heillä ollut tiedossa Vakuutuslautakunnan käsittelemän tapauksen asiakirjoja.

Lautakuntakäsittelyyn päätyminen muutti äänen kellossa

Vein asian vakuutusyhtiön sisäiseen muutoksenhakuelimeen, josta tuli sama tulos samoilla perusteilla. Hekään eivät ottaneet kantaa VKL:n lausuntoon.

Koska olin edelleen varma siitä, että VKL:n aiempi ratkaisusuositus soveltui myös tähän tapaukseen, ei minulla ollut enää muuta keinoa kuin kääntyä Vakuutuslautakunnan puoleen.

Käytin perusteluna tuota heidän aiemmin antamaansa suositusta ja pyysin ottamaan kantaa, tulisiko myös saunan osuus korvata suorannaisena omaisuusvahinkona ja/vai pakottavista viranomaismääräyksistä aiheutuneina kohtuullisina lisäkustannuksina.

Tapaus ratkesi lopulta asiakkaan eduksi jo ennen käsittelyä, sillä kun Vakuutuslautakunta ilmoitti asian vireilletulosta vakuutusyhtiölle, nosti vakuutusyhtiö kädet pystyyn ja ilmoitti korvaavansa myös saunan osuuden.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Asiakas oli tyytyväinen meklarin terrierinsitkeään toimintaan.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisen yksittäisen vahinkotapauksen korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

(*pakollinen kenttä)

 


Howden Finland on kiinteistöjen ja yritysten vakuuttamiseen ja vahinkoihin erikoistunut vakuutusmeklari, joka edistää ja valvoo etujasi vakuutusasioissa.

Huolimattomat aamurutiinit aiheuttivat tulipalon

Vahinkotarinat

Huolimattomat aamurutiinit aiheuttivat tulipalon

Oli tavallinen maanantaiaamu. Perheen äiti keitti puuroa ennen töihin lähtöään. Tavalliseen tapaansa hän jätti kattilan liedelle ja lieden ykkösasentoon, jotta puuro pysyisi lämpimänä lapsille. Lapset [...]

Lue lisää
Kannattaako laajempi all risk -vakuutus?

Vahinkotarinat

Kannattaako laajempi all risk -vakuutus?

Taloyhtiö on paikka, jossa ihmiset asuvat ja elävät. Näin ollen siellä sattuu luonnollisesti myös kaikenlaista yllättävää ja odottamatonta. Se kuuluu elämään, mutta tämän vuoksi on [...]

Lue lisää
Eläimellistä menoa

Vahinkotarinat

Eläimellistä menoa

Eläimet ovat kekseliäitä otuksia. Toisinaan kotieläinten tai villieläinten päähänpistoista seuraa myös sangen erikoisia vahinkoja. Tämänkertaisten tapausten ratkomiseen ei liittynyt sen kummempia kiemuroita, mutta varsin vekkuleina [...]

Lue lisää
Tarkkana erikoisalojen termistön kanssa

Vahinkotarinat

Tarkkana erikoisalojen termistön kanssa

Hissit sisältävät paljon tekniikkaa, joka usein myös rikkoutuu kalliisti. Näin kävi myös tämänkertaisen tarinan taloyhtiössä, jonka hissin käyttöjärjestelmä oli äkillisesti rikkoutunut. Hissin korjaus sujui mutkattomasti: [...]

Lue lisää
Asuinkelvottomaksi tuhottua asuntoa ei katsottu vahingonteoksi

Vahinkotarinat

Asuinkelvottomaksi tuhottua asuntoa ei katsottu vahingonteoksi

Eräänä marraskuisena iltana nuorehkon kerrostaloasukkaan mieli oli yhtä synkkä kuin kaupungin ylle pysähtynyt tummanpuhuva sadepilvi. Tiedostamattoman raivon valtaamana nuorimies alkoi riehua vuokrayksiössään. Hän poltti huoneiston [...]

Lue lisää
Suihkuun nukahtamisella karvas loppu

Vahinkotarinat

Suihkuun nukahtamisella karvas loppu

Tämänkertainen tapaus löytyi Vakuutuslautakunnan lausunnoista. Se sattui vuokrataloyhtiössä. Eläkkeellä oleva asukas nukahti suihkussa käydessään pesuhuoneen lattiakaivon päälle, minkä seurauksena vettä tulvi pesuhuoneesta muihin huonetiloihin ja [...]

Lue lisää