!
vahinkotarinat eläimellistä menoa
 

Eläimellistä menoa

Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat | osa 6

Eläimet ovat kekseliäitä otuksia. Toisinaan kotieläinten tai villieläinten päähänpistoista seuraa myös sangen erikoisia vahinkoja. Tämänkertaisten tapausten ratkomiseen ei liittynyt sen kummempia kiemuroita, mutta varsin vekkuleina sattumuksina nämä ovat jääneet elävästi mieleeni.

Kutsumaton vieras konepellin alla

Tämä tarina sai alkunsa taloyhtiön parkkipaikalla, kun asukas istahti aamulla autonsa rattiin. Kummastus oli suuri, kun autoa käynnistäessä kojelaudan varoitusvalot vilkkuivatkin kuin Enterprisen ohjaustaulu ja harmikseen asukkaan matkanteko jäi siihen paikkaan.

Auto hinattiin korjaamolle, jossa automekaanikko avasi konepellin selvittääkseen vian syytä. Pahaa aavistamaton mekaanikko kurottautui katsomaan konepellin uumeniin, kun yhtäkkiä auton sisälokarin uumenista hyppäsikin kani! Se oli löytänyt auton sisuksista oivan majapaikan ja samalla jyrsinyt moottorin johtoja aiheuttaen monen sadan euron vahingot.

Minun pöydälleni tapaus tuli siinä vaiheessa, kun kanin tihutöiden uhriksi joutunut asukas oli pyytänyt taloyhtiötä selvittämään vastuuasiaa. Kenen vastuulla on, jos citykani aiheuttaa vahingon taloyhtiön pihassa?

Vastuun syntyminen edellyttää tuottamusta. Asiaan tulisi siis liittyä jokin taloyhtiön laiminlyönti tai teko, joka aiheuttaa tuottamuksen. Se, että asukkaan auto citykanin tihutyön hetkellä sijaitsi taloyhtiön omistamalla parkkipaikalla, ei yksin riitä synnyttämään vastuuta. Valitettavasti vakuutusyhtiön näkemys asiaan jäi tällä kertaa arvoitukseksi, sillä vahingon määrä jäi alle taloyhtiön vastuuvakuutuksen omavastuun, jolloin vakuutusyhtiö ei ole velvollinen ottamaan kantaa vastuukysymykseen.

Kissamaiset viininmaistajaiset

Erään kerrostaloasukkaan kissalla oli yksin ollessaan tullut aika pitkäksi. Neuvokkaana otuksena se lopulta keksi ottaa mittaa huoneiston lattialla velmuilevasta täydestä punaviinitonkasta. Siinä tuskin olisi ehtinyt kissaa sanoa, kun pahvitonkka oli jo tuhannen silppuna ja punaviini virtasi valtoimenaan asunnossa.

Koska kolmen litran viinitonkka on tunnetusti riittoisa, siitä riitti avokätisesti myös kahdelle alakerran naapurille. Viini oli virrannut asuntojen ikkunaseiniä pitkin verenpunaisina rantuina. Voimme vain arvailla, millaista kauhistusta näky on aiheuttanut alakerran asukkaissa etenkin ennen kuin on selvinnyt, mistä aineesta on kyse. Hiljalleen kuitenkin myös punaviinin tuoksu leijaili täyteläisenä ja muhevana asuntoihin koko seinän leveydeltä valuneesta viinistä.

Onneksi taloyhtiöllä oli all risk -vakuutus, joka korvasi tämän äkillisen ja ennalta arvaamattoman vahingon. Taloyhtiö sai vakuutuskorvauksia reilut 13.000 euroa ja kissa pahaa silmää. Tosin kissahan ei moitteelle korvaansakaan lotkauttanut, sillä kissathan nyt ovat kissoja.

Juttusarjan tarinat perustuvat todellisiin vahinkotapauksiin. Näitä yksittäisiä vahinkotapauksia ei voida soveltaa sellaisenaan minkään toisten yksittäisten vahinkotapausten korvattavuuden arviointiin johtuen mm. vakuutusehtojen mahdollisista eroavaisuuksista ja muutoksista.

Tilaa uusimmat Vakuutusmeklarin Vahinkotarinat suoraan sähköpostiisi tästä!

Kuinka voimme auttaa?

(*pakollinen kenttä)

 


Howden Finland on kiinteistöjen ja yritysten vakuuttamiseen ja vahinkoihin erikoistunut vakuutusmeklari, joka edistää ja valvoo etujasi vakuutusasioissa.

Tarkkana erikoisalojen termistön kanssa

Vahinkotarinat

Tarkkana erikoisalojen termistön kanssa

Hissit sisältävät paljon tekniikkaa, joka usein myös rikkoutuu kalliisti. Näin kävi myös tämänkertaisen tarinan taloyhtiössä, jonka hissin käyttöjärjestelmä oli äkillisesti rikkoutunut. Hissin korjaus sujui mutkattomasti: [...]

Lue lisää
Kalmavahinko mutkisti korvausprosessin

Vahinkotarinat

Kalmavahinko mutkisti korvausprosessin

Maaliskuisena aamuna isännöitsijä kiersi kerrostaloasuntoja yhdessä putkiurakoitsijan kanssa. Asukkaat olivat valittaneet voimakkaasta viemärinhajusta, joka levisi porraskäytävään. Hajun syy paljastui karmaisevalla tavalla, kun erään asunnon omistaja [...]

Lue lisää
Kuka korvaa palomiehen murtaman oven?

Vahinkotarinat

Kuka korvaa palomiehen murtaman oven?

Eräässä kerrostaloyhtiössä sattui verinen tappelu. Mies löi toista miestä useita kertoja keittiöveitsellä eri puolille kehoa. Tekijä oli sen jälkeen paennut paikalta ja jättänyt puukotuksen uhrin [...]

Lue lisää
Suihkuun nukahtamisella karvas loppu

Vahinkotarinat

Suihkuun nukahtamisella karvas loppu

Tämänkertainen tapaus löytyi Vakuutuslautakunnan lausunnoista. Se sattui vuokrataloyhtiössä. Eläkkeellä oleva asukas nukahti suihkussa käydessään pesuhuoneen lattiakaivon päälle, minkä seurauksena vettä tulvi pesuhuoneesta muihin huonetiloihin ja [...]

Lue lisää
Asuinkelvottomaksi tuhottua asuntoa ei katsottu vahingonteoksi

Vahinkotarinat

Asuinkelvottomaksi tuhottua asuntoa ei katsottu vahingonteoksi

Eräänä marraskuisena iltana nuorehkon kerrostaloasukkaan mieli oli yhtä synkkä kuin kaupungin ylle pysähtynyt tummanpuhuva sadepilvi. Tiedostamattoman raivon valtaamana nuorimies alkoi riehua vuokrayksiössään. Hän poltti huoneiston [...]

Lue lisää
Vahingon sattuessa

Palvelut

Vahingon sattuessa

Vahinkotilanne on aina yllättävä ja odottamaton tapahtuma Kiinteistössä sattuvilla vahingoilla voi olla suuria vaikutuksia asunto-osakeyhtiön tai kiinteistöosakeyhtiön talouteen. Vahinkojen selvittely etenkin mittavissa omaisuusvahingoissa tai vastuuvahingoissa voi [...]

Lue lisää